4 Şubat 2022 Cuma

İdrarda Kan Pıhtısı Nedir? Neye İşarettir?


İdrarda kırmızı kan hücrelerinin bulunmasına hematüri adı verilmektedir. İdrarın mikroskop altında incelenerek kırmızı kan hücreleri saptanmasına mikroskobik hematüri ve idrarda göz ile görülebilir kanamanın olması durumu ise makroskobik hematüri adı verilmektedir.

İdrarda Görülen Kan Neden Kaynaklanır?

İdrarda görülen kan, idrar yolunun herhangi bir kısmında var olan bir sorundan ya da böbreklerden kaynaklanabilmektedir. İdrarda kan görülmesi durumu korkutucu görülmesinin yanı sıra çoğunlukla hayati bir tehdit oluşturmamaktadır. Hayati bir tehdit oluşturmasa da idrarda kan görülmesinin yani hematürinin altında yatan sebebin araştırılması önemlidir. Çünkü hematüri, nadiren de olsa ciddi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Kimi zaman herhangi belirgin bir hastalık olmasa da geçici olarak idrarın rendi kırmızı olabilir ki bu duruma ise aşırı miktarda pancar tüketimi, kullanılan bazı ilaçlar ile bazı gıda boyaları sebep olabilmektedir.

Hematüri İdrardaki Kanın Belirtisi

Hematüri, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun olmasının yanı sıra genellikle idrar yolu taş hastalığı, prostat büyümesi, böbrek kistleri ve idrar yolu enfeksiyonu gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ancak hematüri sadece iyi huylu hastalıklar sebebiyle değil kötü huylu ve daha ciddi hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir ve bu durumda şayet ateş, yanma, sancı ve ağrı gibi durumlarda eşlik ediyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hematürinin ilk bulgusunu hastalar çoğunlukla idrar renginin değişiminden fark etmektedirler ve bazen de pıhtılı idrar şeklinde olabilmektedir. Hematüriye sebep olan duruma göre hipertansiyon, göz kapaklarında ya da bacaklarda şişlik, kilo kaybı, idrar yapma basıncında azalma, idrar yaparken idrar miktarında azalma ile çatallı idrar yapma gibi ek bulgular gözlenebilmektedir. Hematürinin altında yatan sebebin doğru tespiti amacıyla mutlaka üroloji hekimine başvurmak gerekmektedir.

İdrarda Kan Görülmesine Sebep Olan Durumlar,

İdrarda kan görülmesine sebep olan durumlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolları taş hastalıkları, prostat büyümesi, böbrek hastalıkları, prostat, mesane ve böbrek kanseri bulunması yer almaktadır. Ayrıca, Alport sendromu ve orak hücreli anemi gibi kalıtımsal hastalıklarda, bazı kanser ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar ve penisilin kullanımında, kaza ya da darbeye bağlı meydana gelen böbrek yaralanmalarında ve ağır egzersizler sonrasında idrarda kan görülebilmektedir. İdrarda kan görülmesi durumunda mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalı ve kanama kesilse dahi üroloji doktoruna başvurulmalıdır. İdrarda kan görülen hastalarda şayet pıhtılı bir şekilde ağrısız bir kanam gerçekleşiyor ise doktorlar tarafından en ciddi görülen durum olması nedeniyle en kısa zamanda doktora başvurmak gerekmektedir.

Tek Başına Hastalık Olarak Kabul Edilmeyen İdrarda Kan Görülmesi Durumu,

Hematüri yani idrarda kan görülmesi durumu başlı başına bir hastalık olarak görülmemekte ve bu soruna yol açan mutlaka bir etyolojik faktör bulunmaktadır. Hematürinin ise bu faktöre göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Hematüri bulgusu doğrultusunda yapılan tahliller neticesinde idrar yolu enfeksiyonu, tümör ya da taş gibi rahatsızlıklara rastlanması durumunda tedavi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kan sulandırıcı ya da aspirin kullanan kişilerde de zaman zaman kendiliğinden idrarda kan görülmesi durumu ile karşılaşılabilmekte ve bu durumda hastalara bol su içmeleri önerilmektedir.

İdrarda Kan Görülmesi Hastalık Belirtisi Midir?

Normal rengi berrak olan idrarda kan hücrelerinin üç adetten fazla görülmesi kanamanın varlığını ortaya koymaktadır. Kimi zaman gözle görülemeyen idrarda ki kan miktarı, rutin bir kontrol esnasında mikroskop ile bakılarak belirlenmektedir. İdrar da görülen kan, boşaltım sisteminde bulunmakta olan bir rahatsızlıktan ya da hastalıktan kaynaklanabilmektedir. İdrarda açık pembe ile koyu kırmızı arasında değişen renklerde bulunan kanın sebebi, kötü huylu tümör, böbrek taşları, nefritler, idrar kesesi tümörleri, idrar kesesi iltihabı ve idrar borusu taşları nedeniyle görülebilmektedir. İdrarda ki pıhtılı kanama ise mesane tümörleri ile böbrek tümörlerinin habercisi olabilmektedir.

İyi Huylu Böbrek Hastalıkları Kanama Nedeni,

İki ana bölümden oluşan boşaltım sisteminde üst kısımda böbrekler ile üst idrar borusu yer alırken, alt kısımda da mesane ile idrar yolu bulunmaktadır. Üst kısımda görülen kanamalar, enfeksiyonlar ile böbrek ya da üreter taşları veya bunların tümörlerinden kaynaklanmaktadır. Oldukça ender dahi olsa iyi huylu böbrek tümörleri kanamaya sebep olmaktadır. Kanamanın bir diğer nedeni ise her iki böbrekte yoğun kist bulunduğunu işaret eden poliskistik böbrek rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığın türleri ise erken yaşta böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir.

Sistit Kaynaklı İdrarda kan Görülmesi,

Çoğunlukla kadınlarda görülen alt idrar yollarında bulunan kanama idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Ayrıca kanamanın yanı sıra karnın alt bölgesinde ağrı, sık idrara çıkma, yanma ve idrarın tam boşaltılamaması gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Eğer sistiniz mevcutsa ve diğer belirtilerde gözlemleniyor ise doktor kontrolünde antibiyotik kullanımına başlamak gerekmektedir.

Mesane Kanserini İşaret Eden İdrarda Kan Görülmesi,

Hematürinin yani idrarda kanama görülmesinin en önemlisi mesane kanseridir ve uzun süreli ve ağrısız bir şekilde pıhtılı bir kanama ile ortaya çıkan mesane kanserinin acı hissi vermemesi nedeniyle çoğu zaman önemsenmemektedir. Ancak erken tanı, ürolojik kanserin tedavisinde derece önemlidir. Özelliklede mesane tümörünün eren teşhisinin ardından TUR cerrahisinde oldukça iyi sonuçlar alınmakla birlikte bu vakalarda geç kalınması durumunda ise ameliyatın büyüklüğü, şekli ve hastanın takibi daha zor olabilmektedir. Öncelikle uzun süre sigara kullanan elli yaş üzerinde ki kişilerde idrar kesesi kanseri açısından iyi bir inceleme yapılmalıdır ve böbrek tümörlerinin de birçoğu başka bir nedenden dolayı çekilen ultrasonografi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda ise idrar da oluşan ve mikroskop ile ya da gözle görülen kanama durumunun ciddiye alınması gerekmektedir.

İyi Huylu Prostat Büyümesine Bağlı İdrarda Kan Görülmesi,

Hematüri yani idrarda kan görülmesi durumu bazı şartlarda önemli bir sorunun göstergesi olmadığı gibi erkeklerde bulunan iyi huylu prostat büyümesi de idrarda kan görülmesine sebep olmaktadır. Kanın oluşturmakta olduğu pıhtılar idrar yolunu tıkayabilir ve prostat büyümesi nedeniyle ortaya çıkan mesane taşları da idrarda kanamaya sebep olan bir diğer durumdur. Bu durumda olan hastalara ise tahlil ve görüntüleme yöntemi ile ya da tanısal endoskopi ile teşhis koymak mümkün olup, özellikle kırk yaş ve üzeri kişilerde bu konuda hassas davranılması gerekmektedir.

İdrarda Kan Görülmesine Yönelik Tedavinin Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler,

Bu durumda hastanın takibi tamamen idrarda kan görülmesine sebep olan hastalığa göre değişmektedir ve bu durum ise doktor tarafından hastaya izah edilmektedir. Fakat hematürinin yani idrarda kan görülmesinin sebebi henüz ortaya konulamamış ise üroloji ya da dahiliye doktorları tarafından hastalar, belirli periyotlar ile kan, tansiyon ve idrar takipleri yapılmak sureti ile takibe alınmalıdır. Özellikle de sigara ya da diğer tütün mamullerini kullanan ya da endüstriyel kimyasallara maruz kalmış olan elli yaş ve üzeri kişilerde görülen idrarda kanama durumu mesane kanseri riski dikkate alınarak özenle ve dikkatle takipleri yapılmalıdır. Kimi idrarda kan görülmesi durumlarında özelliklede travmaya ya da aşırı egzersize bağlı olanlar da tedavi sonrasında takibe gerek bulunmamasının yanı sıra kanser ve glomerülonefrit gibi bazı hastalıklar da ise ömür boyu takibe gereksinim duyulmaktadır.

0 yorum: