17 Haziran 2017 Cumartesi

Katar Hakkında Bilgiler


Katar Devleti Arabistan Yarımadasının doğusunda, Basra körfezine dayanan bir yarımada üstüne kurulmuştur.Güney kısmında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Batı kısmında Bahreyn Körfezi yer almaktadır.11,521 km2 yüz ölçümüne sahiptir.

Katar Devleti’nin tarihi geçmişi çok yeni olan bir ülkedir.İslamiyetin yayıldığı dönemde tüm çevre ülkeler  gibi bu ülkede İslam dinini seçmiştir.Ülke uzun yıllar aşiret sistemi ile yönetilmiştir.
Arap Yarımadasının Osmanlıların hakimiyeti altına girmesi ile bazen İran Sefevilerinin, bazen Osmanlıların, ya da Kaçarların egemenliği altında olmuştur.İngilizlerin Hindistan’a gelmesi sonrası Katar Şeyhliği ile bir antlaşma yapılmış bunun sonucunda Katar dış işlerinde İngiltere’ye bağlı, iç işlerinde ise serbest bir ülke olmuştur.


1971 yılında İngilizler Basra Körfezinden çekilince Katar aynı yıl federasyondan ayrıldı ve 1972 yılında bağımsız bir ülke olduğunu ilan etti.

Ülkenin fiziki yapısına bakarsak Güneyi çöllerle kaplı, Kuzey kısmında otlaklar bulunmaktadır.En yüksek kıyıları Batısında yer alan kireç taşı tapeleridir.Tepelerin yükseklikleri 75 metre kadardır.Kıyılarında tuz yatakları ve mercan kayaları yer alır.Ülke içerisinde göl yada akarsu yoktur.Su ihtiyaçlarını kuyu yada arıtma tesisleri ile denizden elde etmektedir.Ülkede çöl iklimi hakim olduğundan bitki örtüsü çok azdır.Ülkenin en önemli maden kaynağı petrol yataklarıdır.Bunun dışında bol miktarda inci çıkarırlar.En fazla bulunan şey tuz yataklarıdır.

Çok sıcak ve kurak bir iklimi olan Katar yaz aylarında 49 dereceye kadar çıktığı görülmektedir.
1,6 milyon nüfusa sahip olan Katar ülkesinin başkenti Duha’dır.İnsanların büyük çoğunluğu burada yaşamaktadır.Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Araplardan meydana gelmektedir.Ülkede, İranlılar ve Pakistanlılarda yaşamaktadır.

Ülke halkının çoğu Arapça konuşmaktadır.Müslüman bir ülkedir.İlköğretim ücretsiz ve mecburidir.Katar yabancı ülkelere 2000 kadar üniversite öğrencisi göndermektedir.
Ülkenin en önemli kaynağı petroldür.Petrolün bulunması ile Katar yoksulluktan kurtulmuştur.Önceleri sulama yetersizliğinden dolayı tarım yapılamayan yerlerde şimdi üretim yapılıyor ve ihraç edilebiliyor.

Dışarıya en çok petrol ve petrol ürünleri satmaktadır.Dışarıdan ise gıda maddeleri ve birçok tüketim maddesi alan ülke en çok motorlu taşıt ve özel otomobiller almaktadır.

Ülkenin 2000 kilometre uzunluğunda karayolu vardır.Demiryolu yoktur.Hava ulaşımı ise körfez devletlerinin ortak havaalanı olan Gulf-Air ile sağlanmaktadır.En önemli hava alanı Doha Havaalanıdır.Denizden ulaşım Um Said ve Doha limanlarından sağlanmaktadır.

0 yorum: